Co je Malware a jak se ho zbavit?

Digitální svět je plný nástrah. Třeba takový malware… Že nevíte, o čem je řeč? Pak je nejvyšší čas podívat se mu na zoubek. Slovo „malware“ je vlastně zkratka a vzniklo z anglického spojení „malicious software“, což znamená „škodlivý software“. Je to zkrátka prevít, který je navržený tak, aby dělal paseku na počítačích, sítích nebo v datových úložištích. Pojďme se mu podívat na zoubek, ať ho dokážete odhalit dřív, než vám způsobí škodu.

Jak malware funguje?

Malware se může do vašeho počítače dostat hned několika způsoby. Často se ukrývá ve staženém souboru nebo odkazu, a když ho kliknutím probudíte k životu, zachová se jako divoká a vzteklá pouliční kočka. Některé druhy malwaru vám ukradnou osobní údaje, jiné zpomalí výkon počítače nebo vám zablokují přístup k souborům.


Příklad podle skutečného případu: Conficker

Jako názornou ukázku použijeme případ malwaru s názvem Conficker. Tento digitální červ zaplavil internet v roce 2008. Šířil se prostřednictvím chyby v operačním systému Windows a po infekci zakázal některé bezpečnostní služby, zablokoval přístup k aktualizacím bezpečnosti a dokonce si stáhnul další škodlivý software. Následně byl infikovaný počítač použit třeba k rozesílání spamu. Conficker tehdy řádil v milionech počítačů na celém světě.


Jak může malware ohrozit váš web?

Malware může zneužít bezpečnostní chyby v zastaralých pluginech, ve špatně navržených heslech, nezabezpečeném spojení (absence SSL), atd.. Škodí také prostřednictvím útoků známých jako „SQL injection“, kdy vsune kód přes neošetřený vstup a vytvoří si vlastní SQL příkaz. Nezvaný host vám může způsobit ztrátu dat, ukrást citlivé informace, nebo dokonce poškodit pověst vaší webové stránky a firmy.


Jak se malwaru bránit?

  1. Aktualizujte a zálohujte – pravidelně aktualizujte svůj systém i pluginy a zálohujte si data. Aktualizace mohou opravit bezpečnostní chyby a díky zálohám si můžete ztracená data snadno obnovit.
  2. Nastavte si silné heslo – chraňte si přístup k účtům silnými a unikátními hesly (heslo1234 opravdu nestačí). Zabráníte tak neoprávněnému přístupu. Vygenerujte si dostatečně silné heslo podle vašich představ pomocí našeho generátoru hesel.
  3. Používejte bezpečnostní pluginy – nainstalujte si bezpečnostní pluginy, které pohlídají a odhalí neobvyklou aktivitu, čímž pomáhají chránit váš web před možnými útoky hackerů.
  4. Sledujte aktivitu – pravidelně kontrolujte aktivitu na svém webu, abyste včas odhalili jakékoliv nepravidelnosti.
  5. Obraťte se na profesionály – někdy může být velmi užitečné svěřit bezpečnost webu někomu, kdo se vyzná. Ten vám pomůže s pravidelným monitorováním a aktualizacemi, když máte plné tlapky jiné práce.


Malware - co to je?

Pamatujte, že nejlepší obranou proti malwaru je prevence. Minimalizujte riziko napadení pravidelnými aktualizacemi a bezpečnostními opatřeními. A pokud si chcete být jistí, že nemáte na webu žádný infikovaný soubor, můžete použít Malware scan.


Záleží nám na bezpečnosti webů

Náš Webkitty hosting je zabezpečený natolik důmyslně, že si útočníci ani neškrtnou. Máme k dispozici nástroje, s nimiž si ušetříte čas, peníze i starosti. A víte, co je na nich nejlepší? – Poskytneme vám je ZDARMA! Přečtěte si, jak je náš webhosting zabezpečený.

Rozšiřte si obzory

Každý měsíc posíláme novinky z Webkitty.

WordPress hosting

129 Kč/měsíc

1543 Kč/rok

PHP vymazlené přímo pro WordPress, staging a další speciální nástroje, obrovský webový prostor. Není divu, že tenhle balíček u WordPressáků s jedním webem boduje. Vyzkoušejte ho i vy!

Přečtěte si další články

Zaregistrujeme doménu, zajistíme profi hosting.
Mňau.

Přidejte se ke stovkám našich zákazníků a užívejte si v klidu (nejen) tvorbu webů, náš hosting vám to dovolí.